Rozpoczął się właśnie sezon jesienno- zimowy, a wraz z nim pierwsze objawy przeziębienia i grypy. Sięgamy po suplementy diety, witaminy i szukamy sposobów na profilaktykę chcąc podwyższyć swoją odporność. Część z nas zapewne swój wybór opiera o naturalne sposoby jak oleje roślinne, soki, albo wysokowitaminową dietę. Jednym z takich produktów, które szczególnie najczęściej konsumowany jest właśnie w tym sezonie, to aloes do picia.
Aloes od tysięcy lat jest znany jako panaceum na wiele przypadłości zdrowotnych i bardzo ceniony za swoje cenne właściwości odżywcze. Popularne i przytaczane często historie o tym, jak egipskie królowe Nefertiti i Kleopatra używały go do celów pielęgnacyjnych, a Aleksander Wielki i Krzysztof Kolumb do leczenia ran rannych żołnierzy, dodają magicznych, leczniczych właściwości aloesu.
Z tymi magicznymi właściwościami aloesu, może coś w tym być, zważając na badania naukowe, które potwierdzają skuteczność stosowania aloesu i przyczynę tego leżącą w wielu składnikach aktywnych zawartych w liściach aloesu [1].
Na co pomaga aloes?
1. Aloes dostarcza witamin i minerałów.
Aloe vera zawiera 75 potencjalnie aktywnych składników: witaminy, enzymy, minerały, cukry, ligninę, saponiny. Dostarcza 20 z 22 wymaganych przez człowieka aminokwasów i 7 z 8 niezbędnych aminokwasów. Zawiera również kwas salicylowy, który ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Aloe vera zawiera 6 środków antyseptycznych: Lupeol, kwas salicylowy, azot mocznikowy, kwas cynamonowy, fenole i siarkę. Wszystkie mają działanie hamujące na grzyby, bakterie i wirusy.
2. Aloes pomaga w utrzymaniu odpowiedniego nawodnienia.
Picie dużej ilości płynów w ciągu dnia jest bardzo ważne w utrzymaniu nawodnienia, a sok z aloesu może być niskokaloryczną alternatywą dla słodkich napojów i soków owocowych. Aloes jest bardzo niskokaloryczny w porównaniu na przykład do soków owocowych. Oczywiście sok z aloesu nie powinien zawierać cukru.
3. Aloes może zmniejszyć zapalenie dziąseł.
Badania z 2018 roku potwierdzają tezę, że właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne aloesu przyczyniają się do poprawy zmniejszenia stanu zapalnego dziąseł.
4. Aloes pomaga w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.
W badaniu przeprowadzonym w 2008 roku na grupie 45 pacjentów (2) oraz badaniu w 2015 roku na 75 pacjentach (3) wykazało, że Aloe Vera zmniejszył masę ciała, masę tkanki tłuszczowej i insulinooporność u otyłych pacjentów w stanie przedcukrzycowym i wcześnie nieleczonych pacjentów z cukrzycą, znacznie regulując poziom cukru we krwi.
W badaniu z udziałem 136 osób wykazano, że przyjmowanie żelu Aloe Vera przez 8 tygodni zmniejszyło masę ciała i tkankę tłuszczową, a także poprawiło zdolność organizmu do stosowania insuliny, hormonu odpowiedzialnego za kontrolę poziomu cukru we krwi (4).
Utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi nie tylko jest istotne z punktu zapobiegania otyłości wywołanej dietą, która jest skomplikowaną niebezpieczną chorobą przewlekłą, ale również z punktu zapobiegania zaburzeniom metabolicznym zwiększającym skłonność do cukrzycy i chorób układu krążenia.
5. Aloes wspomaga aktywność przeciwwirusową i przeciwnowotworową.
Działania te mogą wynikać z efektów pośrednich lub bezpośrednich. Efekt pośredni wynika ze stymulacji układu odpornościowego, a bezpośredni z antrachinonów. Aloina antrachinonu dezaktywuje różne wirusy otoczkowe, takie jak opryszczka pospolita, ospa wietrzna i grypa [ 5]. Wykazano również, że frakcja polisacharydowa hamuje wiązanie benzopirenu z pierwotnymi hepatocytami szczura, zapobiegając w ten sposób tworzeniu się potencjalnie inicjujących raka adduktów benzopirenu-DNA.
6. Aloes zapobiega wrzodom żołądka.
Według badań z 2014 roku sok z aloesu może mieć dodatkowe korzyści trawienne, takie jak zmniejszenie częstości występowania wrzodów żołądka i poprawa trawienia . Wiele związków przeciwzapalnych zawartych w soku z aloesu, takich jak witamina C, może również przyczyniać się do tych efektów trawiennych.
Czy warto pić sok z aloesu?
Patrząc na wiele korzyści płynących z picia aloesu, można śmiało powiedzieć, że warto pić aloes. Zanim się jednak zdecydujemy na taki suplement diety, warto zapoznać się ze skutkami ubocznymi.
Sok z aloesu może powodować skurcze brzucha, biegunkę, czerwony mocz, zapalenie wątroby, uzależnienie lub nasilenie zaparć. Zgłaszano, że długotrwałe stosowanie zwiększa ryzyko raka jelita grubego. Efekt przeczyszczający może powodować zaburzenia równowagi elektrolitowej (niski poziom potasu). Przeciwskazaniem jest spożywanie aloesu u osób z alergią na rośliny z rodziny Liliaceae. Doustny aloes nie jest zalecany również w czasie ciąży, ze względu na teoretyczną stymulację skurczów macicy, a u matek karmiących może czasami powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe u karmiącego niemowlęcia.
Konieczne jest picie soku z aloesu z umiarem. Każdy organizm jest inny, więc trzeba sprawdzić, czy taki suplement diety nam odpowiada. Jeśli dana osoba odczuwa nieprawidłowości żołądka lub inne objawy, powinna przestać pić sok.
Jaki sok z aloesu wybrać?
Oczywiście najwięcej wartości odżywczych zawiera świeży sok, który zrobimy sami z liści wyhodowanego przez siebie aloesu. Nie mniej jednak, na rynku dostępnych jest wiele gotowych soków z aloesu, a najważniejszą zasadą przy wyborze takiego soku jest aby nie zawierał cukru oraz wielu konserwantów stabilizujących taki sok. Jaki sok z aloesu wybrać szczegółowo opisane jest w artykule “Jaki sok z aloesu wybrać? Czy istnieje sok z aloesu bez konserwantów?”
Absolwentka Chemii Uniwersytetu Wrocławskiego. Interesuje się psychologią i rozwojem osobistym. Poszukuje eliksiru wiecznej młodości.