Garcina na odchudzanie. Co mówią badania naukowe na temat kwasu hydroksycytrynowego?

Przyjmowanie suplementu diety lub stosowanie leku zawierającego kwas hydroksycytrynowy może pomóc w utracie wagi. Ten roślinny kwas bezpiecznie spala tłuszcz, jednocześnie zachowując masę mięśniową. To świetna wiadomość dla branży suplementów i diet. Pokarmy azjatyckie naturalnie zawierają duże ilości kwasu hydroksycytrynowego, którego rośliny w Polsce naturalnie nie zawierają. Ludzie z całego świata stosują ten suplement, aby udowodnić jego skuteczność. Można go znaleźć i stosować w wielu różnych preparatach. Przyjrzyjmy się czym jest kwas hydroksycytrynowy i czemu się stał tak popularny wśród suplementów diety.

1. Czym jest kwas hydroksycytrynowy?

Garcynia kambodżańska jest najważniejszym źródłem kwasu hydroksycytrynowego. Można z niego tworzyć suplementy i preparaty ze związku chemicznego o nazwie kwas hydroksycytrynowy. Wysoka zawartość tego kwasu występuje w tropikalnej roślinie jaką jest Garcina Cambogia. Tej rośliny, ani żadnej innej zawierającej ten kwas nie znajdziesz w Europie. Publikacje angielskie powszechnie określają kwas hydroksycytrynowy jako HCA, co jest skróconą nazwą kwasu hydroksycytrynowego. Jego budowa chemiczna jest podobna do kwasu cytrynowego. Ta mieszanka pierwiastków chemicznych jest ceniona w przemyśle. Występuje w postaci czterech izomerów, ale tylko jeden jest używany w przemyśle. Izomery to związki chemiczne o tej samej strukturze molekularnej. Różne właściwości wynikają z każdego indywidualnego izomeru określonej substancji. Ze względu na (-)- kwas hydroksycytrynowy z korzenia garcynii kambodżańskiej jest zwykle najskuteczniejszą formą kwasu. Ta roślina jest najprawdopodobniej powodem tak dużej popularności HCA z tego regionu.

2. Dlaczego garcina stała się tak popularna wśród suplementów diety?

Odchudzające działanie kwasu hydroksycytrynowego polega głównie na ograniczeniu syntezy nowych kwasów tłuszczowych, nasileniu ich utleniania, a także zapewnia dłuższe uczucie sytości. Przekłada się to bezpośrednio na mniejszy dzienny bilans energetyczny. Efekt ten jest prawdopodobnie związany z promowaniem przez HCA syntezy glikogenu wątrobowego i glikogenu mięśniowego. Co to jest glikogenogeneza i lipogeneza? Kiedy jemy za dużo, nadmiar kalorii jest magazynowany w postaci tłuszczu. Ten typ procesu nazywa się adipogenezą. Hamuje go kwas hydroksycytrynowy. Dzięki HCA możliwe jest uruchomienie kolejnego szlaku metabolicznego – glikogenogenezy. Zamiast zamieniać się w tłuszcz, nadmiar zasobów zamienia się w glikogen. Substancja ta jest magazynowana w wątrobie i mięśniach.

To nadmiar glikogenu wysyła do mózgu informacje o sytości. W ten sposób apetyt jest tłumiony. Oprócz takich efektów HCA wykazuje również działanie wzmacniające transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów. W ten sposób można zwiększyć tworzenie ketonów hamujących apetyt. Uważa się również, że kwas hydroksycytrynowy zwiększa termogenezę. Termogeneza to wytwarzanie ciepła w organizmie. Zwiększenie tego typu produkcji powoduje spalanie większej ilości kalorii. HCA pomaga również zwiększyć wykorzystanie węglowodanów jako źródła energii. Kwas hydroksycytrynowy wpływa na szybszy metabolizm cukrów. Dzięki tej substancji wykorzystanie węglowodanów do syntezy tkanki tłuszczowej może zostać zahamowane. Osoby aktywne fizycznie i przyjmujące HCA mają tendencję do przyspieszonej lipolizy, czyli utraty i spalania tkanki tłuszczowej.

3. Garcina, a inne właściwości.

Warto wspomnieć, że kwas hydroksycytrynowy stosowany jest w profilaktyce miażdżycy. Ponadto jego stosowanie pomaga w obniżeniu nadmiernego poziomu cholesterolu we krwi. Badania pokazują, że regularne przyjmowanie kwasu hydroksycytrynowego przez 8 tygodni może obniżyć poziom złego cholesterolu nawet o 18%. Ponadto przyjmowanie HCA może obniżyć stężenie trójglicerydów. Wykazano również, że kwas hydroksycytrynowy pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Należy jednak zauważyć, że działanie przeciwnadciśnieniowe może być spowodowane utratą masy ciała. Osoby, którym udało się zrzucić zbędne kilogramy, często zauważają spadek ciśnienia krwi.

Garcinia Cambogia to tropikalny owoc, który jest powszechnie stosowany jako suplement diety na odchudzanie. Przeprowadzono liczne badania dotyczące wpływu Garcinia Cambogia na utratę wagi, ale wyniki były mieszane i niejednoznaczne. Niektóre badania wykazały, że suplement może prowadzić do niewielkiej utraty wagi, podczas gdy inne nie wykazały znaczącej różnicy w porównaniu z placebo.

Należy zauważyć, że potrzebne są dalsze badania, aby w pełni zrozumieć wpływ Garcinia Cambogia na utratę wagi i ogólny stan zdrowia. Dodatkowo suplement może powodować działania niepożądane i wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, dlatego przed jego użyciem należy skonsultować się ze swoim lekarzem.

Podsumowując, obecne dowody naukowe dotyczące Garcinia Cambogia i jej wpływu na utratę wagi są ograniczone i niejednoznaczne, a potrzebne są dalsze badania, aby w pełni zrozumieć potencjalne korzyści i zagrożenia.

    Dodaj komentarz