Możemy wymienić trzy najniebezpieczniejsze czynniki, które sprawiają, że wielu z nas żyje krócej i mniej szczęśliwie niż mogłaby, są to cukier, toksyny i stres. Na temat ich szkodliwości powstało wiele badań naukowych. Cukier nie tylko powoduje otyłość, choć o tym powszechnie się mówi, ale wiele innych chorób jak choroby układu krążenia, nerek, układu nerwowego, kostnego, hormonalnego. Niestety cukier zalicza się do tak zwanych cichych zabójców. Ze względu na to, że jest dodawany praktycznie wszędzie, to jemy niezliczone jego ilości.
Jak cukier wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu?
Cukier jest jak kokaina – uzależnia.
Badania laboratoryjne wykazały, że szczury wolą działkę cukru od działki kokainy. Nasz apetyt na cukier jest ogromny i każdy kto choć raz próbował odstawić jedzenie cukru wie jak działa uzależnienie i jak trudno nam się od niego odciąć. Dwie trzecie naszego języka zostało zaprogramowane, by doceniać smak cukru. Zresztą wystarczy spojrzeć na ogromną ilość kawiarni i cukierni, i wielu innych miejsc, gdzie można nabyć bogate w cukry pokarmy.
Podawanie cukru szczurom laboratoryjnym prowadziło do nadmiernej i niekontrolowanej konsumpcji, uruchamiając dwa procesy uzależnienia w mózgu jak wyrzut dopaminy oraz opiatów. Po odstawieniu szczury miały te same objawy jak po odstawieniu narkotyków.
Wykazano również, że cukier w połączeniu z tłuszczem skłaniało jeszcze bardziej szczury do obżarstwa. Sam tłuszcz nie uzależniał, ale w tym duecie powodował wzrost stężenia dopaminy i gwałtowny przyrost na wadze.
Ta informacja, jest wykorzystywana też przez producentów. Delikatna równowaga między słodkim, a tłustym jest celowym zabiegiem, sprawiając, że po taki produkt chętniej sięgamy ponownie.
Cukier w naszym organizmie odkłada się w tłuszcz i powoduje stany zapalne.
Krew, która krąży w nas docierając do serca oraz wszystkich narządów i komórek jest odpowiednio skalibrowana pod kątem zawartości tlenu i ilości glukozy.
Nasze posiłki składają się z trzech głównych makroelementów są to: węglowodany, tłuszcze, białka. Białka trawimy do aminokwasów, tłuszcze do kwasów tłuszczowych, a węglowodany do glukozy i fruktozy.
Organizm potrzebuje równowagi. Będzie robił wszystko, aby tę równowagę zachować. Dostarczanie dużej ilości węglowodanów prostych w postaci białego makaronu, białego pieczywa, napojów słodzonych, słodyczy, a tym samym gwałtowne podniesienie glukozy jest kluczem do współczesnych chorób.
Gdy glukoza trafia do obiegu trzustka produkuje insulinę. Ta z kolei, żeby uniknąć zbyt dużego stężenia glukozy we krwi, co powodowałoby np. zawroty głowy, wysyła nadwyżkę glukozy do komórek tłuszczowych. Tam komórki opakowują nadwyżkę glukozy kwasami tłuszczowymi i czekają :). Gdy zaczyna brakować nam energii, komórki wypuszczą glukozę i kwasy tłuszczowe – ale uwaga, ten mechanizm może zostać zablokowany, wtedy receptor nie wypuści glukozy i kwasów tłuszczowych, nie będziemy tracić na wadze, a co więcej insulina nie będzie sobie radzić z usuwaniem całej glukozy z krwi, czyli zachorujemy na cukrzycę typu 2.
Duża ilość glukozy we krwi będzie powodować stany zapalne tętnic, co skutkuje ogromnym podwyższonym ryzykiem trwałego uszkodzenia tętnic, nerek, mózgu i oczu.[1]
Cukier ma właściwości prozapalne i nie ma znaczenia, czy jest pod postacią glukozy, fruktozy, czy cukrów zawartych w alkoholu.
Nawet 80% ludzi może mieć łagodną insulinooporność [2].
Insulinooporność wykrywa się w badaniach krwi w tak zwanym teście tolerancji glukozy. Test polega na oznaczeniu na czczo glukozy we krwi, a następnie wypiciu 75 g glukozy i ponownym oznaczeniu poziomu glukozy oraz po 2 godzinach. Patolog Joseph Kraft odkrył, że u 80% badanych pacjentów insulina utrzymuje się w tętnicach o wiele dłużej, niż powinna. Oznacza to, że u wielu z nas glukoza we krwi utrzymuje się o wiele za długo niż powinna. Choć lekka insulinooporność nie jest chorobą, to warto się temu przyjrzeć aby optymalizować stan naszego zdrowia. Nie tylko utrudnia chudnięcie, ale napędza proces do zmian cukrzycowych, otyłości, chorób serca i chorób przewlekłych.
Producenci słodkich przekąsek i napojów nie chcą naszego zdrowia.
W latach sześćdziesiątych amerykańska branża żywnościowa pod postacią zrzeszenia producentów cukru Sugar Reaserch Foundation (teraz już Sugar Association) przekazała naukowcom z Harvardu łapówkę o wartości 50 tys. dolarów, aby “marginalizowali związek między cukrem, a chorobami serca i jako winowajcę wskazywali tłuszcze nasycone” [3].
Magazyn “New York Times” ujawnił informacje, że Coca-Cola przekazała miliony dolarów badaczom, którzy rzekomo mieli umniejszyć związek między napojami słodzonymi, a otyłością, a także ujawnili badania dowodzące, że nie należy ufać ostrzeżeniom przed cukrem opłacone przez Life Sciences Institute, grupę finansowaną między innymi przez Coca-Cola, Kraft.
Takich podobnych informacji o mieszaniu się producentów w badania naukowe, finansując je, aby były korzystniejsze dla ich interesów New York Times opublikował wiele.
Dlaczego tak bardzo ciągnie nas do cukru?
Po pierwsze cukier jest uzależniający i wszechobecny. Po drugie mamy wrodzoną słabość do cukru, która nasila się gdy jesteśmy zmęczeni. Jest to mechanizm przetrwania. Gdy nasi przodkowie odczuwali głód, zmęczenie i zimno, ich mózg nakazywał im poszukiwać owoców, by odczuć natychmiastową ulgę. Teraz niestety jest to o wiele prostsze, bo pod ręką znajdziemy w każdym sklepie uwalniacz od nieszczęścia w postaci smacznych batonów i ciastek.
Jak pozbyć się zachcianek na słodkie?
Nie powinniśmy się czuć winni z tego powodu, że mamy problem z jedzeniem dużej ilości cukru. Najczęściej winowajcą jest jeden z trzech problemów: nieodpowiednia ilość i jakość snu, stres i smutek. Teraz trzeba tylko wprowadzić zmiany, które pozwolą nam odstawić cukier. Pierwszym krokiem jest wyrzucenie wszystkich słodyczy z lodówki i szafek. Ochotę na słodycze można zastąpić czekoladą z minimum 70% kakao, orzechami laskowymi, nerkowca, włoskimi albo pistacjami, jogurtem pełnotłustym (ale bez cukru), owocami jagodowymi.
11 potencjalnych oznak, że jesz za dużo cukru:
- Zwiększony głód i przyrost masy ciała
- Rozdrażnienie lub podenerwowanie
- Zmęczenie i niska energia
- Pokarmy nie są wystarczająco słodkie
- Bardzo duża ochota na słodzycze
- Wysokie ciśnienie krwi
- Trądzik i zmarszczki
- Ból stawów
- Problemy z zasypianiem i snem
- Problemy trawienne
- Mgła mózgu, brak koncentracji
Podstępne produkty w których jest dużo cukru:
- Ketchup, sosy do sałatek i sos barbecue
- białe pieczywo, chleb
- Produkty beztłuszczowe i niskotłuszczowe
- Płatki śniadaniowe
- suszone owoce
- Owoce w puszkach
- Gotowe sosy w słoikach i puszkach
- Soki owocowe, nawet te świeżo wyciskane
- koncentraty soków owocowych
- dania gotowe, fast-food
Proste sposoby na długie i zdrowe życie:
- Ograniczenie kalorii i jedzenie w okienkach czasowych bez podjadania.
- Trening interwałowy, codzienna aktywność
- post naprzemienny (8h jedzenia i 16h poszczenia)
- dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów, a bogatej w zdrowe tłuszcze
Absolwentka Chemii Uniwersytetu Wrocławskiego. Interesuje się psychologią i rozwojem osobistym. Poszukuje eliksiru wiecznej młodości.